Elöljáróban egy találós kérdés:

-Mit kapsz, ha összekevered a szedret az almával?

Gyümölcskoktélt

A hír röviden annyi, hogy tegnap a BlackBerry részvényeinek árfolyama hirtelen 6%-ot emelkedett, miután elkezdett terjengeni az interneten, hogy az Apple esetleg érdekelt lehet a cég felvásárlásában, netán vegyesvállalat létrehozásában. Az információt egyelőre egyik fél sem cáfolta vagy erősítette meg, bár nyakamat rá, hogy ez hamarosan meg fog történni (mármint a cáfolat), de addig is érdemes eljátszani a gondolattal, miért és kinek lenne jó ez az egész, és mennyire légből kapott a sztori.

Mindjárt érdemes egy kis történelemleckével kezdeni, nem is kell olyan régmúltba visszamenni, konkrétan idén januárban röppent fel a hír, hogy a BlackBerryt felvásárolhatja a Samsung, ami hát hogy mondjam, azóta sem igazán látszik beigazolódni. Mindenesetre arra azért jók voltak a híresztelések, hogy a BlackBerry részvényeinek árfolyamát hipp-hopp 30%-kal meglökje, még mielőtt bármelyik illetékes annyit tudott volna mondani, hogy pekingi kacsa.

apple_q10.jpg

Az efféle pletykáknak időről-időre az az egyik legfőbb támpillére, hogy a BlackBerry elképesztően nagy szabadalmi portfólióval rendelkezik, ami bármely nagy mobilgyártó számára komoly értéket képviselhet, különösen most, amikor a nagy iparági szereplők kedvenc időtöltése egymás beperlése mindenféle vélt vagy valós szabadalomsértés miatt. Az Apple-nek is van ilyen ügye folyamatban, legutóbb a svéd Ericsson ment neki a cégnek, tehát látszólag elmúlt már az a kétségtelenül szórakoztató időszak, mely alatt a Samsung volt az első számú közellenség (ettől még persze most is az, de a csata már nem az előre tolt harcállásokon zajlik elsősorban).

A BlackBerry részéről túl sok rációt én nem látok egy Apple-féle üzletben. Legfeljebb azt tudom elképzelni, hogy jó pénzért minden eladó alapon Chen és csapata annak dacára kész kiszállni az üzletből, hogy az elmúlt évben azért jó pár olyan mérföldkő volt a BlackBerry életében, mely nem azt mutatja, hogy egy tetszhalott, kiárusításra váró cégről lenne szó (ellenben a végstádiumú Nokiával).

Szabadalmi portfólió ide- szabadalmi portfólió oda, Dagobert bácsit megszégyenítő pénzhalom amoda, az Apple valahogy mégsem az a játékos, mely kisebb piaci szereplők hátán, azokat bekebelezve tornássza feljebb magát a ranglétrán. Röviden az Apple-nek a világon semmi szüksége a BlackBerryre, pláne mivel van már egy meglehetősen noname üzleti partnere a B2B-szemgensben, úgy hívják, hogy IBM.

Ettől függetlenül jó volt eljátszani a gondolattal így szerda reggel, ezúton is kösz a Yahoo Finance-nek, és most már tényleg nincs más hátra, mint kideríteni, hogy ha rajtatok állna, hogyan folytatódna a sztori.

süti beállítások módosítása